Autor Subiect: Istoria R.A.T.B.-ului stransa in sapte camere  (Citit de 1597 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline OLECO

  • Global Moderator - Membru Fondator CCMAR
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 15224
  • OLECO ESTE UNIC !
Istoria R.A.T.B.-ului stransa in sapte camere
« : Aprilie 11, 2014, 01:40:01 p.m. »
Iata un articol despre acest muzeu.

Comorile RATB-ului, strânse în șapte camere. Vezi imagini panoramice 360 de grade.

Un secol de căutări pentru un transport civilizat la dispoziţia domniei sale, bucureşteanul. Plasat în incinta Complexului Sportiv RATB, Muzeul RATB povesteşte despre lumea uşor desuetă, dar plină de romantism, a „Micului Paris”. Aceasta este descrierea muzeului făcută chiar de către mai marii Regiei.

Piese salvate în mod miraculos de la ghilotina nemiloasă a casărilor, fotografii de epocă - multe dintre ele realizate pe sticlă, cărţi poştale ilustrând istoria transportului public din Bucureşti, machete realizate din pasiune în ore lungi de trudă şi inspiraţie, ce reproduc vehicule care parcă aşteaptă la semafor schimbarea culorii, sunt bine întreținute într-un muzeu care nu este deschis publicului. Motivul: autoritățile au uitat, sau spun că muzeul nu este o problemă importantă. Bani se alocă pentru întreținerea lui, piesele se înmulțesc de la o lună la alta, însă toți directorii care au condus Regia nu au dat girul pentru deschiderea muzeului. Majoritatea pieselor din muzeu sunt donaţii generoase. Sufletul acestui muzeu este colecționarul Doru Parfenie. Acesta a donat o parte din exponate precum: primele tipuri de bilete, legitimații de călătorie, documente și fotografii, hărți, ceasuri și echipamente, dar și machete de autobuze și tramvaie. Muzeul adăposteşte, în şapte încăperi, istoria transportului public.

Poate fi  vizitat zilnic, iar pentru vizite se va face o programare telefonică, sunând la departamentul relaţii cu publicul, la numărul 031.425.04.82. Motivul, nu se află încă în circuitul muzelor. Intrarea este liberă.

Un link catre pagina electronica.


http://www.evz.ro/istoria-ratb-ului-stransa-in-sapte-camere-960455.html
« Ultima Modificare: Aprilie 11, 2014, 01:49:02 p.m. de OLECO »



Offline OLECO

  • Global Moderator - Membru Fondator CCMAR
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 15224
  • OLECO ESTE UNIC !
"Şcoala Altfel", la Muzeul R.A.T.B.
« Răspuns #1 : Aprilie 11, 2014, 01:47:55 p.m. »
"Şcoala Altfel", la Muzeul R.A.T.B.

Elevii clasei a III-a A de la Liceul "Nicolae Iorga" din Bucureşti au avut ocazia să cunoască istoria transportului în comun din Capitală, vizitând Muzeul Regiei Autonome de Transport Bucureşti, în cadrul programului "Şcoala Altfel".

Însoţiţi de dascălul lor, Victoria Toader, cei mici au venit de dimineaţă la muzeu cu dorinţa de a afla cât mai multe informaţii despre istoria transportului public din Capitală. Aici au fost întâmpinaţi de Doru Parfenie, cel care de ani de zile are în grijă exponatele muzeului. Doru Parfenie i-a introdus pe copii în atmosfera secolului al XIX-lea, prezentându-le machetele primelor tramvaie trase de cai.

După această prezentare, primele bilete tipărite la 1872, la cele mai bune tipografii din ţară, au captat interesul copiilor, mai ales atunci când li s-a explicat că acestea erau tipărite în mai multe limbi şi erau foarte greu de falsificat.

Apoi, celor mici le-au fost prezentate pe rând mijloacele de transport din parcul Întreprinderii de Transport Bucureşti al secolului al XX-lea. Tot aici, cei mici au aflat că primii şoferi amatori din Capitală au fost instruiţi la Şcoala de şoferi din cadrul ITB. Copiii au putut chiar să şi probeze simulatorul la care învăţau să conducă şoferii în acea perioadă.

După ce au aflat numeroase informaţii despre vehicule şi oamenii care le-au construit şi mânuit, copiii au plecat încântaţi, promiţând că vor reveni la Muzeul RATB pentru a afla şi mai multe detalii despre istoria transportului public, dar şi despre istoria Capitalei.


- See more at: http://www.b365.ro/scoala-altfel-la-muzeul-ratb-galerie-foto_205974.html#comentarii

Offline OLECO

  • Global Moderator - Membru Fondator CCMAR
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 15224
  • OLECO ESTE UNIC !
Istoria R.A.T.B.-ului stransa in sapte camere
« Răspuns #2 : Iunie 01, 2015, 11:19:57 a.m. »
Programul zilei de 1 iunie: Muzeul RATB

De Ziua Copilului, va putea fi vizitat, gratuit, şi Muzeul Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), între orele 9.00 şi 15.00. Cei mici vor avea astfel ocazia să cunoască, iar părinţii şi bunicii să-şi amintească lumea veche a tramvaielor cu cai, a primelor bilete, tipărite în 1872, în mai multe limbi, a autobuzelor şi troleibuzelor folosite de-a lungul anilor în Bucureşti. Copiii vor putea vedea o bogată colecţie de machete de vehicule sau vor putea deveni, pentru câteva momente, mici conducători de autobuz, pe simulatorul din dotarea muzeului.