Autor Subiect: BMW 328 1936 (AutoArt) & BMW M1 1978 (Norev)  (Citit de 4521 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline ionut

• Full Member
  • Mesaje postate: 122
BMW 328 1936 (AutoArt) & BMW M1 1978 (Norev)
« : Februarie 23, 2014, 10:21:14 p.m. »
Există lucruri în comun între BMW 328 și BMW1?. La prima vedere nu s-ar zice,  există o diferență importantă de vârstă, de mai bine de 40 de ani, o perioadă în care automobilele și sporturile cu motor au evoluat enorm. Și totuși...

Ambele mașini au fost create pentru curse. BMW 328 a apărut pentru prima oară în 1936, fiind prezent în competițiile din acel an în care compania BMW era implicată cu echipe de fabrică. Un an mai târziu începeau și livrările către clienți, pasionați ai întrecerilor sau amatori de roadstere. Până în 1939 s-au produs doar 464 de exemplare. BMW 328 a câștigat în cursele auto mai tot ce se putea câștiga la clasa sa (motoare de 2 litri), culminând cu ediția Mille Miglia din 1938, unde mașinile BMW 328 au beneficiat de caroserii special concepute pentru acea cursă.

BMW M1 s-a produs între 1978 și 1981 în 456 de exemplare, cu 8 bucăți mai puțin decât 328. Proiectul a fost lansat inițial în parteneriat cu Lamborghini, însă în final BMW a finalizat conceptul și a demarat producția pe cont propriu. M1 a fost special proiectat pentru a participa la curse, dar a fost vândut și ca mașină de stradă.

Ambele mașini au fost motorizate de propulsoare cu 6 cilindri în linie, normal aspirate. BMW 328 avea un motor de 1971 cmc care dezvolta 80 CP. BMW M1 a beneficiat de un motor de 3453 cmc, capabil de o putere de 273 CP. Versiunile de curse ale acestuia din urmă erau totuși supraalimentate cu turbină și atingeau până la 850 CP. BMW M1 a fost singurul automobil din istoria firmei cu motor amplasat central.

Atât BMW 328 cât și BMW M1 au fost la vremea lor mașini de serie (e drept, limitată) foarte performante. 328 cântărea doar 830 kg și putea atinge viteza maximă de 155 km/h. Astăzi poate nu pare așa de mult, dar ceea ce era cu adevărat impresionant la acest model erau accelerația și capacitatea de a se menține la viteze ridicate pe durate îndelungate. Manevrabilitatea și ținuta de drum l-au făcut celebru pe 328 în epoca sa și l-au ajutat să câștige numeroase curse.

M1 atingea 100km/h în mai puțin de 6 secunde. 40 de ani după 328, supercoupe-ul BMW M1 avea 1300 kg și o viteză maximă de 260 km/h. Caroseria lui 328 era avansată pentru perioada interbelică, cu faruri relativ integrate în forma aripilor și linii fluide, cu toate că păstra imaginea generală clasică (aripi externe, șasiu separat). Designul lui M1 s-a situat în nota obișnuită a mașinilor supersport de inspirație italiană din deceniile 7 și 8 ale secolului XX (caroseria sa fiind desenată de Giugiaro).

Astăzi, BMW 328 și BMW M1 sunt mașini rare și scumpe, apreciate de colecționari. Valoarea de piață a lui M1 este aproximativ între 100 și 200 de mii de dolari. BMW 328 se tranzacționează cu sume cuprinse între 300 și 500 de mii de dolari. Nu în ultimul rând, ambele capodopere BMW au parte de reproduceri de calitate la 1/18. BMW 328 este marca AutoArt, una dintre cele mai reușite creații ale producătorului de machete. Nu vă dau decât două detalii: grilele pe care le vedeți (cele frontale și cele laterale de pe capotă) sunt metalice și perforate, iar acoperișul, care este detașabil, se îmbină perfect cu caroseria și are un schelet metalic pe dedesubt. M1 este Norev și nu îmi aparține, dar v-a zis mai multe despre el ksm aici

« Ultima Modificare: Februarie 23, 2014, 10:26:20 p.m. de ionut »

Offline Remus

• Global Moderator - Membru Fondator CCMAR
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 2172
Re: BMW 328 1936 (AutoArt) & BMW M1 1978 (Norev)
« Răspuns #1 : Februarie 23, 2014, 10:41:56 p.m. »
Frumos eseu, urmarind o paralela extrem de interesanta. Doua masini legendare, expuse si descrise in cel mai frumos fel.

M1 sarea la 100 km/h in 6 secunde! Nu e rau pentru anii 70!

O placere, Ionut, multumim.
Cumpar masinute vechi romanesti.

Offline Schumy

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1701
« Răspuns #2 : Februarie 23, 2014, 10:44:42 p.m. »
Frumoase machete , 328-ul este o capodopera a celor de la BMW iar macheta este foarte aproape.Foarte tari pozele cu cele 2 BMW-uri, parca ma mananca sa imi iau si eu ceva 1:18 sa ies cu voi 2 la o sedinta foto.Sa vad cum fac cu bugetul si poate reusesc, inca o data jos palaria pentru modelele alese de voi pentru colectie.

Offline daniel234

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1421
« Răspuns #3 : Februarie 23, 2014, 10:47:18 p.m. »
Intr-adevar, modele la 1:18 sunt cu mult mai detaliate decat cele la 1:43.

Ionut, iti multumesc pentru o noua prezentare exceptionala.  :) yourock

Offline Remus

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2172
« Răspuns #4 : Februarie 23, 2014, 10:52:37 p.m. »
M1 asta ma tot face sa ma gandesc la BMW 850, exista o paralela de design.

Insa din ce in ce mai mult ma trimite la Delorian, "Back to the Future". Aceeasi forma de sageata, cu bot mic ascutit.

Si culmea cu cat ma uit mai bine, cu atat imi aduce aminte si de Lotus Elite!  ;D
Cumpar masinute vechi romanesti.

pupucaz

• Vizitator
« Răspuns #5 : Februarie 23, 2014, 11:06:23 p.m. »
La modelul 328 soft topul este plusat sau doar striat?

Offline andrei006

• Full Member
  • Mesaje postate: 183
« Răspuns #6 : Februarie 23, 2014, 11:13:03 p.m. »
M1 asta ma tot face sa ma gandesc la BMW 850, exista o paralela de design.

Insa din ce in ce mai mult ma trimite la Delorian, "Back to the Future". Aceeasi forma de sageata, cu bot mic ascutit.

Si culmea cu cat ma uit mai bine, cu atat imi aduce aminte si de Lotus Elite!  ;D

In cel mai bun caz, Delorian a copiat bmw-ul pentru ca a aparut la aproximativ 3 ani distanta. Mie imi pare aproape de urraco, mai ales ca ambele au apelat la giugiaro pentru design.

Frumoase pozele. Imi pare rau ca nu am mai putut ajunge si eu.
La bmw 328 nu imi plac deloc curelele de la motor. Eu tocmai de asta am ezitat sa iau macheta, dar cred ca e cazul sa ignor aspectul si sa o adaug langa bmw 502. Varianta streamline imi pare cea mai reusita, dar cred ca e si cea mai scumpa :)

Offline OLECO

• Hero Member
  • Mesaje postate: 16494
  • OLECO ESTE UNIC !
« Răspuns #7 : Februarie 23, 2014, 11:16:25 p.m. »
Intr-adevar, modele la 1:18 sunt cu mult mai detaliate decat cele la 1:43.
Stai linistit, ca sunt unele machete la 1/43, mult mai detaliate decat cele la 1/18! Depinde de producator.

Offline ionut

• Full Member
  • Mesaje postate: 122
« Răspuns #8 : Februarie 23, 2014, 11:53:52 p.m. »
Am macheta asta din 2006, cred ca stremline-ul nu aparuse pe atunci. Curelele au fost desfacute si apoi stranse de mantuiala de mine, ele ar trebui sa vina strans/fix pe capota. Aspectul lor le tradeaza (plastic...), insa au catarame adevarate, cam la fel cu SSKL CMC.
--
Discutia despre designul lui M1 e mai complicata, in contextul in care masini similare ca forma apar ca prototipuri sau concept car-uri de pe la mijlocul/sfarsitul anilor 60. Ulterior, ele au fost concretizate in ceva masini de serie  pe la inceputul/mijlocul anilor 70 (cum e cazul si al lui M1, aparut ceva mai tarziu insa). Inceputul anilor 80 ii gaseste pe designeri preocupati de alte forme, de un alt curent, care revine putin cate putin la formele fluide. Mi-e greu acum sa caut pe net exemplificari, dar ar fi interesant pe viitor un articol documentat despre evolutia aspectului masinilor sport in perioada postbelica. Si mai interesant ar fi de asociat schimbarile de design cu evolutiile tehnologice sau alte evenimente sociale majore (chestii care sunt in stransa legatura cu moda), dar asta e deja alta poveste...

Offline Timmy

• Hero Member
  • Mesaje postate: 618
« Răspuns #9 : Februarie 24, 2014, 12:08:36 a.m. »
Deci ... e de milioane prezentarea
si e super bogata ca si informatii si valoare a pozelor.
Chiar de vis , ma reintorc mereu la text si poze ,imi plac la nebunie.

Daca va intalniti la o sedinta foto luna viitoare
daca se poate ma primiti si pe mine ? . As vrea "sa fur" si eu cateva chestii despre
fotografiatul machetelor de la oamenii care chiar se pricep super bine la asa ceva .

Timmy.