Nu am ce explicatii sa dau despre postare.
Ea spune exact ce am spus.
Revenind la Hornby, cuple si modele
Nu stiu ce mare inventie a facut Hornby dar poate-mi explica cineva.
Din ce scrie pe acolo, ce am inteles si eu cu ajutorul GT-ului, se pare ca a tot colaborat cu alte firme de prin Europa ca sa faca ceva.
Legat de sistemul de cuplare lucrurile nu sunt chiar asa de grave cum sunt prezentate in atentionare.
Comparatia “cuple Mehano vs Eaglemoss” este irelevanta si nu constituie niciun pericol pentru cei care cumpara material rulant de la unii sau de la altii si in aceiasi masura de la Roco, Piko, Fleischmann, Tillig sau mai stiu eu care firma europeana deoarece ce vedeti in poze si gasiti in cutiile cu material rulant sunt in conformitate cu norma NEM 360, a Federatie Europene de Modelism Feroviar, privind sistemul de cuplare standard al modelelor 1:87 H0.
Ca in aceiasi cutie puteti gasi si accesorii pentru sistem de cuplare apropiata, NEM 352 a aceleiasi federatii, este un plus pentru producator – vezi modelul de deasupra pozei cuplei Eaglemoss – in cazul prezentat o cupla Fleischmann.
Cupla din dreapta este o cupla pentru material rulant american si este in conformitate cu normele NMRA.
Daca va uitati mai atent o sa observati ca pinii de legatura ai celor doua cuple sunt la fel. In concluzie cuplele se pot pune atat pe material rulant american cat si pe cel europena cu conditia sa existe portcupla universala.
La modelele de vagoane din revista cupla este fixa si sunt necesare modificari pentru a putea monta sistemul de cuplare apropiata sau a monta alt tip de cupla.
Orice cupla ar avea materialul rulant, NEM sau NMRA, cuplarea se face automat iar decuplarea manual.
Pentru decuplare exista decuplatoare, segmente de linie prevazute cu o parghie de decupare actionata manual sau electric si, evident, cuple digitale ce se cupleaza automat si se decupleaza conform comenzii manuale de la statia digitala/telecomanda sau automat daca trenurile sunt dirijate cu ajutorul calculatorului prin intermediul unui program.
Cat priveste materialul rulant din diferite tari, oferit prin revista, depinde de cerintele celor de acolo. Oricum modelele sunt din clasa superhobby, vagonul de la noi nu are nicio legatura cu ceva real, interiorul este ceva fantezist, cel din UK este la scara 1:78 desi ruleaza pe ecartament H0. Nu am cautat, nu m-a interesat, sa vad daca cele doua au corespondent in realitate. O fi mai frumos cel din UK dar nu prea-l vad bine langa vagonul din revista de la noi. Diferenta este de peste 10% in ce priveste dimensiunile de gabarit, cam cum ai pune un model 1:54 langa unul 1:43 ca tot suntem pe forum de auto.
Cat priveste preturile, daca nu cumva a fost o gluma, pentru trei locomotive hobby ar ajunge cei 380+50 de lei dar nu cred ca vrea cineva trei astfel de locomotive