Autor Subiect: Regulile internationale de clasificare ale unei machete pentru colectie si vanz  (Citit de 2385 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline buruceagga

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1075
  • Colectionar de LOGAN 1/43
Nu vreau sa reinventez apa calda si mersul pe jos si de aceea m-am gandit sa deschid acest topic in care voi descrie un compendiu din  regulile internationale de clasificare ale unei machete pentru colectie si vanzare. Catre noi colectionarii adresez aceasta provocare de a descrie correct ce avem sau ce vindem.
Inainte de toate cred ca trebuie sa clarificam linia de demarcare intre machete si jucarii. Adica intre Die-cast toy si Model Scale.
Model Scale ori pe romaneste un MODEL LA SCARA  este:  “an object, drawing … which has been reduced or enlarged from its original size, to a specified scale”  adicatelea cum am zice noi romanii orice chestie micsorata sau marita fata de marimea sa originala la o scara declarata. Si mai direct – COPIA FIDELA la scara a unui obiect existent.

Die Cast toy poate fi orice jucarie obtinuta prin turnare in matrita iar materialele de turnare pleaca de la Zamac pana la plastic sau rasina, ipsos sau orice material care curge :D.
Sunt curios daca am putea invata ca si forumisti sa specificam ce colectionam :un model la scara, o jucarie, un model concept. (adica ceva frumos care nu exista) sau o manufactura adica transformarea manuala, individuala a unui produs industrializat.

Partea a doua.

Clasificare unei machete in functei de starea ei.
MINT citam “The word "mint" indicates that the item has no wear or defects and The paint will be in perfect condition with no signs of glue or other blemishes.”
 Adica o macheta e  MINT  “dementiala”  :) daca nu prezinta semne de uzura sau defecte si vopseaua este perfecta fara urme de lipici sau alte imperfectiuni.
MIB = Mint in Box This model car is perfect and contained within its original packaging. Adica macheta e perfecta  si se afla  in ambalajul original.
Mint on Mint Card (MOMC): This description means that the model vehicle is still inside the original manufacturer’s packaging. The model and container are in perfect condition. Pe scurt sigilata de la mama ei
OTHER - indicates that there is some type of damage. This may include damaged, missing, or misaligned parts, chipped paint, production marks, and general wear. Although a vehicle may be contained within its original packaging, it could become damaged if it rubs against the packing material. As a result, a car inside its original blister pack may have blemishes. Adica machete e lovita zgariata si alte alea care ar trebui descries de proprietar.

Provocarea este:
Deci ? Putem noi oare ca Romani si colectionari sa ne aliniem??!! :) :) :) :)
« Ultima Modificare: Octombrie 25, 2013, 11:22:18 p.m. de buruceagga »

Offline catalinvasile

• Hero Member
  • Mesaje postate: 3210
  • Colectionez jucarii de tabla .
Re: Regulile internationale de clasificare ale unei machete pentru colectie si vanz
« Răspuns #1 : Octombrie 26, 2013, 09:43:58 a.m. »
Parerea mea : Deci , ca "unii" Romani " - mai greu , dar ca si colectionari ne putem alinia la aceste standarde ! ;)

Offline OLECO

• Global Moderator - Membru Fondator CCMAR
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 16487
  • OLECO ESTE UNIC !
Re: Regulile internationale de clasificare ale unei machete pentru colectie si vanz
« Răspuns #2 : Octombrie 26, 2013, 10:12:06 a.m. »
Deci ? Putem noi oare ca Romani si colectionari sa ne aliniem??!! :) :) :) :)
NU, deoarece cunosc "pretenashi" care vand "machete noi, scose din cutie doar pentru pozat", dar "uita" sa faca poze pe ambele parti, deoarece pe partea "nepozata", ori e o oglinda rupta, ori macheta e zagariata/busita, ori... are ceva. Daca ar descrie aceste defecte, cu siguranta nu le-ar vinde si uite cum te trezesti ca dai o caciula de bani pe o macheta NOUA dar... CU DEFECTE!!! ;D

Asa ca acele reguli scrise mai sus... raman doar SCRISE!

Offline buruceagga

• Hero Member
« Răspuns #3 : Octombrie 26, 2013, 10:56:32 a.m. »
Citat
Asa ca acele reguli scrise mai sus... raman doar SCRISE!
Citat

Pai tocmai asta e provocarea suntem in stare ?

Offline OLECO

• Hero Member
  • Mesaje postate: 16487
  • OLECO ESTE UNIC !
« Răspuns #4 : Octombrie 26, 2013, 01:03:58 p.m. »
Pai am spus NU! >:(

Offline buruceagga

• Hero Member
« Răspuns #5 : Octombrie 26, 2013, 01:06:05 p.m. »
Pai am spus NU! >:(

Pacat ... sa vedem ce zic si ceilalti.  :(

Offline Law

• Administrator - Membru Fondator CCMAR
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 1714
    • AurosWorld
« Răspuns #6 : Octombrie 26, 2013, 03:50:40 p.m. »
din punctul meu de vedere

MIB = MOMC (aceleasi lucruri)

doar ca prima se refera la machete in cutii/vitrine sigilate, iar a doua se refera la machete in blistere/pe cartoane (gen Matchbox, hotwheels).

Din experianta intalnita prin afara MIB se foloseste si pentru machetele scoase din cutii pentru poze si apoi resigilate. :)

Offline Remus

• Hero Member
  • Mesaje postate: 2172
« Răspuns #7 : Octombrie 26, 2013, 09:04:45 p.m. »
In intelegerea generala, termenul Mint in box (MIB) se refera la prezenta atat a machetei cat si a cutiei in stare impecabila/imaculata. Nu inseamna literar ca macheta se afla in cutie. Poate sa fie si langa cutie.  ;)

Cat cu diferenta intre model si jucarie, aici sunt nisipuri miscatoare. In mod clar modele tind sa redea mult mai bine masinile mari decat jucariile, cu multe exceptii insa! Deci nu se poate trage o linie clara intre ele.

Am impresia ca diferenta dintre modele si jucarii se reduce la doua concepte: unele sunt create pentru a fi privite si altele pentru a fi jucate. De asemeni, modele au menirea sa reduca masina la scara (cu cat mai multe detalii), pe cand jucariile au menirea de a EVOCA masina mare - deci nu neaparat puterea detaliului sa fie factorul primordial, cat mai ales spiritul si caracterul masinii mari.
Cumpar masinute vechi romanesti.

Offline andrei006

• Full Member
  • Mesaje postate: 183
« Răspuns #8 : Octombrie 26, 2013, 09:38:18 p.m. »
Pai tu zici ca un model, adica ala menit sa stea in vitrina, e un obiect redus la scara, iar jucaria este ceva obtinut prin folosirea unei matrite ?
Este cat se poate de gresit. Toate modelele se obtin cu ajutorul unei matrite, iar zamacul este folosit de putini producatori.

Din punctul meu de vedere, jucariile sunt machetele care nu respecta forma modelului real si aici ma refer la cele cu greseli grave. As putea spunce chiar ca majoritatea pot deosebi usor jucariile de machete, insa multi refuza sa faca asta din diverse motive.

Spre exemplu, la scara 1:18, un maisto e produs din 50-60 de piese, iar un model de calitate medie, gen norev, e reprodus din 100-150 de piese. Ambele sunt machete, dar diferenta e data de detalii si calitate. Exemplele de mai sus sunt pur fictive.

Offline buruceagga

• Hero Member
« Răspuns #9 : Octombrie 27, 2013, 10:48:52 p.m. »
Salut Andrei . Esti dragut sa mai citesi odata? Te rog.