Dragi colegi, dati-mi voie sa va prezint cele doua Renault-uri 12 pe care le detin.
Capitolul 1 este:
RENAULT 12 din 1971, fabricat pentru UK
Aceasta este o masina foarte draga mie, in care am pus mult, mult suflet. Am cumparat masina in 2010 de la un tip din York, aflat la 400 km distanta de Londra. Avea cam multa rugina si multe alte probleme mai mici - arata mult mai rau decat ce vazusem din pozele trimise de vanzator. Eram in cumpana daca sa o cumpar sau nu, partea buna era ca practic este cel mai batran R12 stiut in UK in acest moment si aceste masini sunt foarte greu de gasit (in UK mai sunt acum doar 40 de masini R12, din care doar 20 care mai merg pe strazi). Partea rea era ca in maxim un an avea nevoie de investitii mari pentru a elimina rugina, vopsire, etc, etc.
M-am tot invartit in jurul masinii pana cand am intrat inautru. Cei care au avut Dacii 1300 stiu exact ce voi spune acum: m-a izbit acel MIROS specific al bordului, care imediat mi-a adus aminte de Dacia lui taica-meu - mirosea EXACT la fel - m-am simtit din nou ca la10 anisori, cand intram in masina familei noastre. Nu am mai stat pe ganduri si i-am platit omului banii, exact cat a cerut, nici nu m-am mai targuit. Cand o masina iti produce o asemenea emotie, am stiut ca asta este cea pe care o doresc. Am avut ceva emotii sa ma intorc cu ea 400 km pana la Londra, fara o surubelnita macar in portbagaj, dar saracutza a mers unsa. Cand am ajuns in fata casei aproape m-a luat plansul de fericire.
Intre timp, m-am imprietenit cu Danut Crainiciuc din Suceava, un adevarat guru in Dacii vechi, are 8 acasa in garaje, toate una si una, intre care si Dacia 1300 cu seria de caroserie 00002, cea mai veche Dacie 1300 in existenta! Danut este un pasionat pana in varful unghiilor si un om de mare caracter - dincolo de masini si altele, sunt fericit ca am un prieten ca el, mare om pur si simplu.
Una peste alta, am trimis Renault-ul la Suceava in 2011 pentru a fi restaurat. A iesit o bomboana de masina. S-au pus numai piese originale pe ea si nu s-a facut rabat de la absolut nimic. Danut a facut niste eforturi imense si a scos o bijuterie. El s-a ocupat de tot in afara de vopsea, care a fost data intr-un studio profesionist, cu vopsea Glazurit, facuta la comanda, urmarind codul de culoare original Renault, clar marcat sub capota.
Va las sa admirati: